Iedera este o renumită plantă decorativă. Ea înverzește zidurile caselor vechi și nu se usucă niciodată. Anticii greci însă o culegeau primăvara și o uscau tocmai pentru că îi cunoșteau beneficiile terapeutice.
Iderei i se mai spune si antinevralgicul verde, pentru că ajută în cazul durerilor de cap și a colicilor abdominale. De asemenea, un ceai de iederă e salvator pentru o tuse seacă, iritativă.
Se culeg frunzele de iederă, înainte de apariția fructelor care sunt otrăvitoare și se pot confunda cu fructele de coacăză. Frunzele trebuie să fie fragede când iedera are conținutul cel mai mare în principii active.
Planta se usucă într-un spațiu călduros, umbros și cu umiditate controlată. Răscolirea zilnică a plantei e esențială pentru a se usca uniform.
Substanțele benefice din iederă, ca și din majoritatea plantelor, pot fi solubile în apă rece sau fiartă, ca infuzie sau decoct. Însă cele mai eficiente combinații s-au dovedit a fi soluțiile pe baza de alcool: tincturile și vinurile terapeutice.
Seria de mini-documentare „Vraci, rețete și secrete” – producție proprie Digi Life Romania – ne introduce în lumea miraculoasă a plantelor medicinale. În fiecare weekend, de la 21:55.
- Te-ar putea interesa si:
- Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost construită și în câteva...
- Grupul DIGI, contribuție de 357 milioane de lei la bugetul de stat în primul trimestru al anului...
- FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva