shutterstock_1292227048

Ți-e sete mereu? 10 motive pentru care corpul îți cere apă întruna

Corpul nostru este alcătuit 60% din apă, aceasta fiind esențială pentru buna funcționare a organismului. De aceea, este recomandat consumăm cel puțin 2 litri de apă pe zi.

Însă, daca simți  îți este sete mereu, corpul tău îți poate transmite semnale ceva nu este în regulă.

Iată 10 motive pentru care corpul îți cere apă întruna

1. Probleme cu tiroida

Glanda tiroidă controlează multe funcții din organismul tău, precum reglarea temperaturii și a nivelurilor de energie. De aceea, un nivel prea mare (hipertiroidism) sau prea scăzut (hipotiroism) din acest hormon poate cauza tot felul de probleme în organismul tău, precum senzația de gură uscată.

2.Consumul de alimente diuretice

Atunci când consumați alimente care provoacă urinarea, precum țelină, lamai, pătrunjel sau pepene, este indicat creșteți aportul de apă, pentru a nu priva corpul de cantitatea de apă necesară.

3. Menstruația

Estrogenul și progesteronul pot avea un efect asupra nivelului de fluide din organism. În timpul ciclului menstrual, nivelurile acestor hormoni cresc cel mai mult, provocând senzația de sete. La fel se întâmplă și când fluxul menstrual este mare, indicat fiind un consum de apă crescut.

Citeşte şi: Zona de risc - Inima. 5 sfaturi care te pot ajuta să ai o inimă sănătoasă

4. Diabet

Atunci când senzația de sete este însoțită de simptome precum scăderea în greutate, epuizarea și iritabilitatea, este posibil suferi de diabet. Diabetul provoacă eliminarea rezervelor de fluide odată cu urinarea, de aici și senzația de sete.

Este indicat consultați un doctor, pentru a testa nivelul de glucoză din sânge.

5. Gura uscată

Daca suferi de xerostomie, cunoscut sub numele de gură uscată, atunci poți confunda senzația de uscăciune cu necesitatea consumului de apă. Acest simptom apare ca efect secundar al multor tipuri de medicamente sau atunci când glandele din gură nu provoacă suficientă salivă.

6. Dezhidratare

Când nivelul de apă din organism scade, trebuie  îl readuci la normal, altfel te poți îmbolnăvi. Astfel, daca ați avut perioade lungi de boală, cu vărsături sau diaree severă, trebuie hidratați imediat.

7. Diete scăzute în carbohidrați

Dacă urmați o dietă keto sau scăzută în carbohidrați, atunci puteți confrunta cu senzația de sete excesivă. Carbohdiratii au multe funcții, printre care menținerea nivelului de apă din organism. Atunci când privați corpul de ei, veți urina mai des și pierde mai mult lichid.

8. Anxietate

Un nivel de stres mare poate face ca excesul de apă din gură se extindă în alte părti ale organismului, provocând senzația de gură uscată. De asemenea, stresul agită și acizii din stomac, provocând reducerea cantității de salivă.

Citeşte şi: 9 sfaturi pentru a slăbi mai repede. Ce să faci ca să accelerezi procesul de slăbire

9. Sarcina

Sarcina poate cauza senzația de sete excesivă, mai ales în primul trimestru, când nivelul se sânge din în organism creste.

10. Extenuarea de la căldură

Căldura excesivă face ca organismul transpire mai mult, consumând, astfel, din rezervele de fluide. De aceea, este indicat consumați multă apă atunci când petreceți perioade extinse în căldură.

Te-ar putea interesa si:
Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost construită și în câteva...
Grupul DIGI, contribuție de 357 milioane de lei la bugetul de stat în primul trimestru al anului...
FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva

Partenerii noștri

TOKYO, JAPAN - MARCH 18: A bird stands on a branch of a cherry blossom tree after a snowfall on March 18, 2025 in Tokyo,

Sub o ploaie de petale, turiştii şi localnicii din Tokyo admiră frumuseţea cireşilor înfloriţi: „Rămâi fără cuvinte”

Sub petalele roz pal sau albe, turiştii şi localnicii admiră de câteva zile frumuseţea cireşilor...